BAM!

Of hoe een onheilspellende diagnose mij mijn leven ontnam en over mijn pogingen om het leven terug te veroveren

“BAM! is een fascinerend en zeer waardevol boek voor iedereen die in het leven geconfronteerd wordt met onvermijdelijkheden en beperkingen.
Voor iedereen, dus eigenlijk.”

Inhoud

Wat als je leven van het ene op het andere moment drastisch verandert? Als het leven dat je had gekozen niet meer vanzelfsprekend is? In BAM! neemt Daphne Depassé je mee op haar authentieke en eigenwijze ontdekkingstocht, via kleurrijke kamers die symbool staan voor de veranderende perspectieven vanwaaruit ze de wereld bekijkt.

Als Daphne op een vrijdagmiddag de diagnose multiple sclerose (MS) krijgt, moet ze haar leven en toekomst opnieuw vormgeven. Ze gaat op onderzoek uit, leert en ontdekt. Ze verzint lifehacks en doet creatieve pogingen om nieuwe wegen te vinden, met dilemma’s, humor, zorg en stigma’s op haar pad. Uiteindelijk komt ze zo tot belangrijke inzichten – inzichten die haar de kans geven om haar leven terug te veroveren.

BAM! is een fascinerend en zeer waardevol boek voor iedereen die in het leven geconfronteerd wordt met onvermijdelijkheden en beperkingen.
Voor iedereen, dus eigenlijk.

Verschenen in o.a.: Het Parool, Marie Claire, Mezza Magazine, Boekenkrant, Managementboek, Linda, Wendy online, Mijn Geheim magazine, Saar Magazine. Lees hier recensies en media verschijningen.

Bestellen

Reviews

“Boeiend en nietsontziend openhartig, ze durft zich niet alleen zoveel mogelijk kwetsbaar op te stellen, maar doet dat ook nog geestig en inhoudelijk sterk, dankzij een grote variëteit aan bronnen.”
– Fokke Obbema, redacteur zingeving, de Volkskrant

“In een boek over leven met MS verwacht je te lezen over de uitzondering, over hoe het leven eruitziet als je lichaam niet functioneert zoals ‘normaal’. Maar, en dat is de grote verdienste van het boek van Daphne Depassé: ze laat haar verhaal over ons allemaal gaan. (…) Zoals bij elke reis zijn de antwoorden van minder belang dan de zoektocht zelf, die zo herkenbaar is – ook voor mensen zonder MS. En als je reist zoals Depassé is het ook nog eens een weg vol humor, liefde, plezier, nieuwe ervaringen en waardevolle inzichten.”
– MSzien Magazine (volledige recensie hier)

“Ik had het even een stukje ingelezen om een indruk te krijgen, en toen per ongeluk helemaal uitgelezen. Een indrukwekkend en inspirerend verhaal!” BAM! is een indrukwekkend relaas, dat je laat nadenken over hoe jij je eigen leven leidt en of je niet te veel op de automatische piloot leeft. Het is ongetwijfeld nuttig en herkenbaar voor mensen met MS en omstaanders, maar eigenlijk ook voor iedereen: het is een boek vol inzichten en handvatten om met het leven en diens ups-and-downs om te gaan.”
– Mirjam Mulder, hoofdredacteur Boekenkrant (volledige recensie hier)

“Dit is een geniaal boek, voor alle mensen die het leven leven en door dingen heen moeten. Als iets keihard in je leven slaat, wat doe je daar dan mee? Zoeken naar de nieuwe jij, naar wat er nú is en nog wél is. En hoe je mentaal invloed kan hebben over hoe je je voelt en je gedachten erover. Ik werd er vrolijk van. “Take your shit and turn it into gold.”
– Micky Hoogendijk

“Lees dit boek! En zeker niet alleen leerzaam voor mensen die ziek zijn.”
Hans Loeve, boekverkoper Riemer Boekhandel (volledige tekst hier)

“Bam! biedt een waardevol inzicht in de veerkracht van de menselijke geest en de mogelijkheid om een betekenisvol leven te leiden, zelfs in het licht van grote uitdagingen. Het is een boek dat anderen zal inspireren en weer in hun eigen kracht zal zetten.” (volledig nieuwsbericht ETZ hier)
“Ik heb dit boek in een keer uitgelezen. Het is vlot geschreven, persoonlijk en kwetsbaar. Zorg is mijns inziens te verbeteren door een goede combinatie vanuit de visie van patiëntenperspectief en het doktersperspectief. Dit boek levert een waardevolle bijdrage op dit vlak. Het geeft een indringend beeld van het patiëntenperspectief, gecombineerd met optimistische pogingen en lifehacks om weer grip op het leven te krijgen na de diagnose MS.”
– Prof. dr. Leo Visser, Neuroloog Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg en Bijzonder Hoogleraar Zorgethiek en mensen met MS, Universiteit voor Humanistiek (UvH) Utrecht

“Depassé verstaat de kunst van meeslepend schrijven. Ik las het in één ruk uit. De enthousiast constructieve, welhaast filosofische manier waarmee zij met haar ziekte MS omgaat en de bijna schaamteloze oprechtheid over haar dag-tot-dag ervaringen, haar humor en intelligentie zijn zowel hartverscheurend als hartverwarmend. Dan heb ik het niet eens over de bijdragen van held Toon Tellegen himself, waardoor je sowieso op voorhand al weet dat het goed zit. Een mustread voor iedereen die te maken heeft met zware tegenslagen. Nee, voor iedereen.”
– Lucy Hannen

“Deze recensie moet je gewoon even lezen”
– Managementboek. Volledige recensie hier

5 sterren review. “Een fascinerend boek voor iedereen die z’n leven wil herinrichten na tegenslag.”
Thriving Magazine

“Een prachtig verhaal, lekker vlot en goed geschreven en met een belangrijke conclusie die iedereen, ongeacht de medische staat waarin zij of hij verkeert, zou moeten omarmen.
– Ap van Rijsoort, redacteur Scribent Multimedia

“Heel mooi geschreven, prachtig verwoord. Een must voor iedere dokter die mensen met MS gaat zien.”
– dr. Gerald Hengstman, Neuroloog en directeur en oprichter Upendo.

“Dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen, of je nu MS hebt of kanker of gewoon maar een beetje ronddobbert, iedereen krijgt in het leven te maken met drastische wendingen. Dit is een levensles van jewelste, een spannender en aangrijpender avontuur heb je nog niet gelezen. Het is de werkelijk zoals die is, een leven verscheurd door ziekte en op miraculeuze wijze bij elkaar gehouden door de eigenaar van dat leven.”
– Ate Vegter, Columnist bij Noordhollands Dagblad. Volledige verhaal hier.

“Voor ontelbaar veel mensen gaat dit boek een geschenk zijn!”
– Sarah Kingma

“Verhelderend en interessant voor iedereen die te maken heeft met een bepaalde vorm van verlies. Aangrijpend, maar door de lichte, geestige schrijfstijl wordt het nooit zwaar. Ik moest ervan huilen. Maar ook om lachen.”
– Dick Haan

“Mooi, indrukwekkend en heel fijn geschreven. Wat een kunst om zo beschouwend en volledig naar het leven te kunnen kijken.
En het is toch ook ware schrijverskunst dat je heel hard moet grinniken bij een stuk over incontinentie.”

– Ineke Jonker

“Dat wordt geen klaagzang: “Het is wat het is, of zo”, schotelt Daphne ons lezers voor. Just eat it. Ze schrijft tussen de regels: oké fooks, picture this, je vanzelfsprekende leventje stort in. Van de ene op de andere dag. Wat zou je denken en voelen? Wat zou je doen? (…) Daphne gaat down the drain, en verschijnt dan weer naar leven happend aan de oppervlakte. Nog geestig ook. Verliezen is van ons allemaal. (…)”
– Therese van Warmerdam (volledige tekst hier)

“Wat een mooi en super waardevol boek! Confronterend, leerzaam, inspirerend…. vol waardevolle inzichten waar ook ik iets mee kan.”
– Hester Brink

“Ik heb dit boek in 1 ruk uitgelezen. Ik vind ‘t zo goed! De schrijfstijl vind ik erg prettig; eerlijk maar ook met vleugje humor. Ik vind de beeltenissen van de kamers heel mooi gekozen, met een mooie reflectie op reeds bestaande ideeën of theorieën. Ik voel zo goed de frustratie en eenzaamheid, terwijl er ook hoop en heel veel veerkracht en daadkracht in doorklinkt.
Wat een talent voor schrijven, voor zelfanalyse en het ordenen van de gedachten hierover!”
– Anne Gien Haan

“In één ruk uitgelezen, met een lach en een traan. Zo mooi. Ontroerend, echt, rauw èn ook nog grappig!”
– Lenny Appel

Meer reviews zijn o.a. hier te lezen op Bol.com

In de media

Overige zaken

 

BAM Links

Overzicht van online BAM! links naar bronnen, lifehacks en andere wetenswaardigheden.

Colofon

Uitgever: S2uitgevers
Redactie: Ap van Rijsoort, scribent.nl
Omslagontwerp: Tamar Verkaik, animercial.nl
Ontwerp binnenwerk en boekverzorging: Ap van Rijsoort, scribent.nl
Druk en afwerking: Tipo Print