De Klooi Galerie

Welkom in De Klooi Galerie.
Een ode aan de laagste lat, imperfectie en nonsens
*

Ik klooi vooral met taal; woorden en zinnen, die in de verbeelding schieten. Een nogal dynamische galerie waar steeds opnieuw geklooi aan worden toegevoegd.

Hoezo? Vanwaar? Waarom?
Soms gebeuren dingen gewoon en dan verzin je er later een verhaal omheen om het logisch te maken #storybias.
Zo ook het verhaal achter de klooi galerie. Een mooi verhaal, dat wel.

Voor de liefhebbers: De Klooi Gift Shop en Ik klooi (gratis) voor jou

en wat de galerie niet gehaald heeft: wegwerpgeklooi.

De Klooi Galerie

*klik voor vergroting*

Setjes

 

Waarom?

Q: Hoe is klooien ontstaan?

A: Niet. Een typisch voorbeeld van er later een verhaaltje omheen verzinnen, zodat het sense maakt en logisch is. Maar op het moment zelf klooide je maar wat aan. Althans, ik. #storybias

Het achteraf bedachte verhaal

De Klooi Galerie is een ode aan de laagste lat, met imperfectie als je beste vriend en een ereplaats voor nonsens en nutteloosheid. Doelloos creëren. Zonder knellende verwachtingen en zonder dwingende gedachten over beter of mooier of geweldiger of zinniger. Een oase waar de vrijheid van het scheppen regeert en waar grenzeloze nieuwsgierigheid en onbevangenheid samenkomen. Ongeremd gáán. Klooien om het klooien, zonder doel, diepere betekenis of zingeving.

Klooien als tegenhanger van continu ‘aan’ staan, het móeten groeien, excelleren, uitblinken, presteren.
Alles steeds sneller, beter en geweldiger.
Op topsnelheid leven met overvolle agenda’s, met het idee dat succes vooral komt door constant ‘hustlen’, druk bezig zijn en achter je doelen aanjagen. Geobsedeerd door productiviteit; doorgaan met tikken en klikken.
Efficiënt en effectief! Groots en meeslepend!
Tot grote hoogten komen en een glimmende, doelgerichte jacht naar perfecte resultaten!

De lat ligt hoog. Anderen fluisteren dit in ons oor, of het is de kleine dictator in ons hoofd die ons vertelt dat we nooit goed genoeg zijn of dat het altijd beter kan.
Het moet er wel toe doen! Nutteloosheid is verboden!
En áls je iets doet, moet het wel perfect zijn.
Natuurlijk.

Allemaal leuk en aardig (o, nee, niet), maar de hele dag verkeren in deze toestand maakt ons niet per se gelukkig, laat staan dat het ons tot mooiere, leukere en gezondere mensen maakt.
Wat dan wel? Nou klooien, bijvoorbeeld.

Even alles laten voor wat het is, uit je hoofd komen, weg van de malende gedachten en de eeuwige plaat die blijft hangen.
Jezelf en het leven even niet al te serieus nemen. Ontsnappen aan de kwellende druk om te slagen en het streven naar rimpelloze perfectie. Weg van de verlammende lat, die maakt dat we stoppen, of niet eens durven te beginnen. Even ademhalen in luchtigheid. Nutteloos ontdekken en je onderdompelen in de eenvoudige, gelukzalige kunst van het klooien.

Bijvangst

O ja, in de zakelijke wereld is de interesse voor klooien ook merkbaar, al geven ze het beestje een andere naam. Het is goed voor het stimuleren van innovatie en creativiteit! Het laat zien dat fouten geen struikelblokken zijn, maar springplanken naar vooruitgang! Falen is goed, want succes komt vaak na talloze mislukkingen! Klooien geeft ontspanning en kan helpen bij burn-outs en bore-outs! Door even afstand te nemen en jezelf weer op te laden, herstel je je energie en focus! Het leidt tot werkgeluk! Bla, bla. Ja, ja. Achter dit alles zit natuurlijk een zakelijk belang: klooien maakt productiever, leergieriger, en creatiever! Het werk wordt er beter van! Efficiënter! Effectiever! Het voedt het herstellingsvermogen! Maakt dat je beter bestand bent tegen stress en veranderingen! Dik in orde. Tel uit de winst.

Inderdaad. Klooien kan bijzonder nuttig zijn en allerlei doelen dienen, maar als je klooien vastpint op een einddoel, verlies je de hele essentie.
Sterker nog: als het tot iets zinnigs moet leiden, wordt klooien vrijwel onmogelijk. Weg magie.
In de Klooi Galerie draait het om creëren zónder verwachtingen of doelen. Zorgeloos en argeloos verdwalen.
Soms glipt er iets tussendoor wat er op een of andere manier toch toe doet. Áls er per ongeluk toch iets bereikt wordt met geklooi, dan is dat pure bijvangst.

Hoe herken je een klooi?

Een klooi = de creatie die voortkomt uit geklooi. Een klooi kan gaan over (van) alles en niets. Met doelloos creëren maak je wat je wil. Je hoeft geen eigen ‘stijl’ te hebben en het hoeft niet logisch te zijn. Het kan kanten opvliegen. Het gaat moeiteloos. Zonder enige correctie of verbetering, want het hoeft niet beter, mooier of zinniger. Een klooi kan je laten grinniken, verwonderen, of doet helemaal niets. De lat ligt lager dan laag. Zolang je zelf maar plezier hebt bij het maken. Dat is het enige dat telt: plezier, ook al is het maar voor even, ook al is het maar een beetje.

Mijn geklooi

Ik klooi vooral met taal; woorden en zinnen, die in de verbeelding schieten. Gedachten dartelen de hele dag door mijn hoofd. Ik noem ze mijn brein monologen. Woorden, beelden en zinnen duiken op en als ik ze niet snel grijp, zijn ze weer vervlogen. Sommige ideeën verklooi ik in amper twee minuten, anderen vergen misschien een kwartiertje, maar zelden langer. Als de lat laag ligt, is doelloos creëren nu eenmaal zo gepiept.

Als bij mij de externe stem van succes en mooier, beter en nuttiger aanklopt (een stem die ook af en toe wordt gekaapt door mijn innerlijke criticus), en dan weet ik dat snelheid het geheim is van effectief klooien. Mezelf ontremmen en blijven gáán. Creëren voordat de rationele twijfel toeslaat.

In de galerie

Mijn geklooi bestaat dus vooral uit woorden en zinnen, die in de verbeelding schieten. Maar je kunt natuurlijk klooien met (van) alles. Dat kan ik iedereen aanraden! En als je zin hebt, slinger je je creaties de wereld in. Hop, in je eigen klooi galerie. Zonder enige schroom jouw halffabricaten en allerhande niet uitgedachte gedachten over de schutting gooien, met de term ‘quick & dirty’ als je favoriete mantra. De angst voor oordelen van anderen kun je loslaten, want als je je creaties zichtbaar maakt onder de noemer ‘Klooi Galerie’, dan heb je sowieso de ultieme disclaimer te pakken.

Hatsikidee, u doet het er maar mee.

O ja

Soms zit er een symbolische of diepere betekenis in mijn geklooi. Dat is nu eenmaal hoe klooien soms werkt. Fascinerend vind ik het. Je begint ergens en voor je het weet, ontvouwt zich een hele nieuwe laag. Ook dat is weer: pure bijvangst. Als je een klooi in dit boekje niet begrijpt: blijven kijken, of geef er je eigen invulling aan. Of niet. Geklooi dat niet door iedereen begrepen wordt is natuurlijk ook dikke prima.

Welkom in de Klooi Galerie

Klooien om het klooien. Falen voor de lol. Zonder betekenis, zingeving. De lat op z’n laagst. Imperfectie. Onzin. Nutteloosheid heeft ook nut. Ik hou ook enorm van dingen die er niet toe doen. 

Een voorraad van mijn kloois: als inspiratie om zelf de wereld van het klooien te betreden en je eigen unieke pad te volgen.
Of niet. Kijken is ook leuk.

Wegwerpgeklooi