Factor K

How to Make Knowledge Work

“Factor K neemt je bij de hand
en laat je slim denken
en handig doen.”

∼Mathieu Weggeman.


Dit boek is interessant voor iedereen die meer wil weten over het inzetten van de productiefactor kennis en/of er concreet mee aan de slag wil.

Factor K geeft inzicht in hoe kennis werkt, biedt een Framework met 12 bouwblokken waarmee je je kennisvraagstuk en oplossingen op een overzichtelijke en visuele manier in kaart brengt, 1 route die je kunt volgen om je vraagstuk aan te pakken én 14 concrete tools die je helpen om een krachtige kennisorganisatie te realiseren; een organisatie waarin kennis ontwikkeld, gedeeld, geborgd, en vooral ook gebruikt wordt.

Over Factor K

Voor organisaties waar mensen en kennis het succes bepalen is kennis een van de meest belangrijke en kwetsbare ‘assets’. Want wat als…

Genomineerd: Managementboek van het jaar 2018.
Genomineerd: Managementboek van het jaar 2018.
 • kennis niet gedeeld wordt?
 • nieuwe kennis niet snel genoeg ontwikkeld wordt?
 • mensen de organisatie verlaten?
 • er van alles wordt vastgelegd in systemen, maar deze kennis vervolgens niet gebruikt wordt?
 • er allerlei kennis wordt opgedaan in opleidingen en tijdens congressen, maar dat hier uiteindelijk niets mee wordt gedaan in de praktijk?

Verspilde tijd en geld, kwaliteitsverlies, achterlopen,het wiel wordt weer eens opnieuw uitgevonden, fouten worden herhaald,
frustratie, verminderd werkplezier…

allemaal gevolgen van het niet optimaal inzetten van de factor kennis.

Zonde.
Op z’n minst.

Want het kan ook anders.
Efficiënter, effectiever, sneller, beter.
En leuker.

De organisaties van de toekomst zijn organisaties die in staat zijn om krachtig te sturen op de factor kennis.Maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je kennis laten werken? Waar begin je? Wat kun je doen? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de valkuilen? Hoe doen anderen het?

Factor K geeft inzicht in hoe kennis werkt, biedt een Framework met 12 bouwblokken waarmee je je kennisvraagstuk en oplossingen op een overzichtelijke en visuele manier in kaart brengt, 1 route die je kunt volgen om je vraagstuk aan te pakken én 14 concrete tools die je helpen om een krachtige kennisorganisatie te realiseren; een organisatie waarin kennis ontwikkeld, gedeeld, geborgd, en vooral ook gebruikt wordt.

Dit boek is interessant voor iedereen die meer wil weten over het inzetten van de productiefactor kennis en/of er concreet mee aan de slag wil.

Bestellen

Je kunt hier rechtstreeks een gesigneerd exemplaar bestellen.

Recensies

“Daphne’s eerdere boek, “15 praktijkverhalen over kennismanagement” vond ik verrassend toepasselijk voor de dagelijkse organisatiepraktijk en met “Factor K” heeft ze die relevantie nog overtroffen. Het is een prachtig boek, zowel naar inhoud als vorm en is geschreven in heldere taal, met herkenbare voorbeelden door iemand die weet hoe het op de vloer van onze kennisintensieve organisaties toegaat. Geen hoogdravend kennis-gefilosofeer maar down to earth gericht op wat helpt en werkt in de praktijk.
“Factor K” neemt je bij de hand en laat je slim denken en handig doen. Lezen dus, en aan de gang er mee. Niets zo praktisch als een goed boek!”
     – Mathieu Weggeman. Hoogleraar organisatiekunde aan de TU/e, bestuursadviseur en toezichthouder.

“Dit werk biedt een helder framework voor het van de grond krijgen van kennismanagement in welke organisatie dan ook. Bij het lezen ervan voel je je als de gestructureerde bouwer aan een lerende organisatie.”
    – Lees hier het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Factor K in overheidsland.

“Factor K is een aanrader voor wie met kennismanagement aan de slag wil. Depassé heeft veel ervaring opgedaan met kennismanagement in verschillende organisaties en deelt haar expertise in een vlotte stijl. ‘Write the book you want to read’, schrijft Depassé in het voorwoord. Factor K is niet alleen een boek geworden dat ze zelf wil lezen, maar ik ook en ik raad anderen aan dit ook te doen!” Lees hier de volledige recensie op Managementboek.nl.
    – Carla Verwijs. Managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

“Factor K, ‘how to make knowledge work’ is ook voor kennisspecialisten met veel ervaring een must read! Door in deel 1 de theoretische kapstok te beschrijven met voldoende verdieping én de concrete toepassing in de praktijk met uitgewerkte werkvormen en tips in deel 2, is dit boek echt de moeite waard. Ik ga het gelijk inzetten om ons team nog beter en scherper te kunnen laten adviseren en acteren in bestaande opdrachten.
Daarnaast ziet het er tof uit! Je ziet dat het met zorg en aandacht is samengesteld en gemaakt. Kortom een prachtig boek waardoor je geïnspireerd wordt én gelijk zin hebt om aan de slag te gaan!”
    – Steffi Waslander. Opleidingsadviseur I Business Development I Salesmanager

“Factor K, ‘how to make knowledge work’ is een aanrader voor iedereen die zich in een kennisintensieve omgeving beweegt. In dit boek laat Daphne je op een toegankelijke manier ervaren hoe je kennis in een organisatie kunt activeren en onderhouden. Het achterliggende framework illustreert de uitgebreide ervaring van de schrijfster en bevat relevante aandachtsgebieden, daar waar het gaat om kennis optimaal benutten en kennisongelukken voorkomen. Een benadering die aanspoort tot actie!”
     – Stan Dieteren. Business Excellence Officer. PNA

“In november 2017 schreef ik dat ik al een tijd niet meer iets vernieuwends over kennismanagement had gelezen. Dat is nu over. Het nieuwe boek van Daphne Depassé over “Factor K” maakt indruk op mij. Dit lijkt me de derde golf van kennismanagement in Nederland.”
      – Dr. Paul van den Brink MBA. Adviseur Kennismanagement

“Factor K is een prachtig vormgegeven boek en zeer interessant om te lezen én te gebruiken. Daphne legt de bouwblokken van het Factor K Framework haarfijn uit en ondersteunt het framework met een 15-tal praktisch inzetbare tools. De handvatten die het boek biedt, dringen door tot de ware kern van kennismanagement: de mens. De herkenbaarheid vanuit mijn praktijk is bijzonder groot; daarom vind ik het een échte aanrader voor iedereen die praktisch aan de slag wil met het inzetten van kennis.”
      – Dominiek Geense. Senior Kennismanagement ontwerper bij Eluxis

“Factor K, ‘how to make knowledge work’ is een super praktisch boek. Als trainer/facilitator in de onderwijswereld waar heel veel kennis aanwezig is, heb ik vooral de tools achterin het boek gebruikt. Het is ook een fijn los boekje dat je makkelijk kan gebruiken.
De tool Issue Mapping heb ik ingezet om met medewerkers in gesprek te gaan om inzicht te krijgen in het probleem dat er speelde tussen 2 staf afdelingen. Ze waren niet gewend om te tekenen, maar het hielp enorm om zelf hun eigen knelpunten visueel te maken. Op deze manier heb ik de training ingezet. Ook interessant om te terug te lezen bij de Lessons Learned dat als men elkaar niet kent en geen vertrouwen heeft in mekaar dat kennis delen dan ook een enorm knelpunt is. Start is om elkaar te leren kennen, en vooral de gemeenschappelijke delers bij elkaar te vinden!
Daphne schrijft op een prettige en leesbare manier. Dit boek is voor mij lekker bruikbaar. Ik raad het iedereen aan die tools nodig heeft om met kennis aan de slag te gaan.”
      – Katja Pasman. Education Innovator – Facilitator & Designer Creative Learning Spaces – Trainer – Toekomst van onderwijs.

“Een heerlijk boek, lekker praktisch en overzichtelijk. Een slim doeboek! Aanrader voor de professional die met kennis werkt.”
      – Boyd Hendriks. Managing director Informatieland®, docent internationale Minor Knowledge Sharing & Web 3.0 aan de Hogeschool van Amsterdam

“Informatief en verfrissend in zowel het format als de kijk op kennis. Een boek met handvatten die ik dagelijks inzet in de wereld van de techniek. Succes is er al mee verkregen dus bedankt.”
      – René Schuurman. Contractbeheerder.

“Een zeer bruikbaar magnum opus van Daphne Depassé. Wow! Verhelderend en toepasbaar!”
      – Melissa Schouman. Programmamanager leren, ontwikkelen, innoveren bij de Amsterdamse School.

“Een prachtig boek. Creatief en met zorg gemaakt en heel praktisch dat je het open neer kunt leggen. De pakkende teksten, de overzichtelijke opbouw en het taalgebruik maken het heerlijk leesbaar. Je wordt echt meegenomen in de tekst. Ik smul van dit soort boeken waarin de theorie zo duidelijk en overzichtelijk uiteen wordt gezet. Vervolgens zijn er dan ook nog eens tools om dit daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Echt super.”
      – Lenny Appel

“Uitstekend boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk het is om in een onderneming, bedrijf goed om te gaan met aanwezige kennis. Leidinggevenden moeten niet tegenwerken als personeel geschoold wil worden. En zorg ervoor dat de nieuwe kennis wordt doorgegeven aan collega’s. Anders is het weggegooid geld. Dit boek geeft ook praktische tools. Dus mensen: stimuleer jezelf en de directie om werk te maken van het verwerven van kennis. En het delen met de anderen in het bedrijf. Maak er beleid op. Want kennis is geen onzin. Maar juist goud om een onderneming te laten slagen. En de tools worden in dit boek aangereikt.”
     – Els Rademaker-Vos. Bibliothecaris HBO bij Overijsselse Bibliotheek Dienst

Preview

Het boek bestaat uit twee delen. Letterlijk. Als je het openslaat, vind je twee kleine boekjes. Een boekje waarin het Factor K Framework behandeld wordt, en een boekje waarin alle tools zijn opgenomen.

De inhoudsopgaven van de twee delen zien er als volgt uit:
(Hier in pdf.)

Het boek begint met een persoonlijk woord. Hierin staat beschreven wat je kan verwachten van het boek en waarom het is geworden zoals het is. Je kunt het voorwoord hier in pdf lezen.

Als laatste alvast een beeld van twee tools. In het boek krijg je er in totaal 14.

Inloggen | gratis tools

Met de code in het boek, kun je via deze pagina kun je de tools en hulpmiddelen gratis downloaden/printen.


Doe de Factor K test

Wij vinden dit zelf nogal een leuk stroomschemaatje.
Doe de test en ontdek of Factor K iets voor jou is :-)

Klik to enlarge
Klik to enlarge

Media

Binnenlands Bestuur: Factor K in overheidsland.

Preview op managementboek

OD/SDU magazine (Overheidsdocumentatie).

HR zone

Bonus: Visual Jurgen Egges

Colofon

 • Uitgever: Hatch Media
 • ISBN: 978-90-821108-1-4
 • Ontwerp: Nevel Karaali
 • Drukwerk: NPN Drukkers
 • Bindwerk: Patist
 • Papier: Arctic Paper, Papyrus
 • Eerste druk, 2017
 • Aantal pagina’s: 208 (224 met notes)
 • Gewicht: ca. 600 g
 • Afmetingen: 235 x 170 x 20 mm

Bijzondere vormgeving

Dit boek – gemaakt van bijzondere en kwalitatief hoogstaande materialen – is zo ontworpen dat jij het op de meest prettige manier kunt gebruiken.

Het boek is twee maal Zwitsers gebonden waardoor het plat/open kan liggen. Het ongestreken papier in het binnenwerk zorgt ervoor dat er geen hinderlijke spiegeling op het papier kan ontstaan tijdens het lezen. Het papier van de omslag is tactiel: het is zacht, aaibaar en flexibel waardoor je het wilt blijven (op)pakken. Donkergrijs ‘aaibaar’ papier met een zilveren opdruk. De omslag stimuleert om het boek te gebruiken, mee te nemen en te doorleven; met een flap die je kunt openklappen om tijdens het lezen altijd zicht te hebben op het Factor K Framework.

Aan de binnenkant heeft het boek een afwijkend ontwerp. Het bestaat – net als de letter K – uit twee delen, waardoor je eenvoudig kunt schakelen tussen de theorie en de tools. De afwerking in oranje garen is zichtbaar gelaten in het hart van het boek: de katernen vormen de bouwstenen van het boek en met deze robuuste bindwijze willen we het gevoel van actie, lef en ‘doen’ accentueren.

Kortom, bij elk detail is steeds rekening gehouden met het doel van dit boek: dat jij het gaat gebruiken. Make knowledge work.

Het maakproces: