Publicatie op de website van Computable:  Microsoft introduceert 2 Degrees

Van 18 t/m 20 mei 2009 vond in Seoul ‘The 3rd C40 Large Cities Climate Summit Seoul 2009’ plaats. Een topconferentie voor de veertig grootste steden van de wereld over ‘Cities’ Achievements and Challenges in the Fight Against Climate Change’.

Naast speeches van grote namen zoals Bill Clinton, Ban ki-Moon en vele burgemeesters, presenteerde Matt Miszewski (general manager of worldwide public sector) van Microsoft het project ‘2 Degrees’. Het 2 Degrees-systeem is door Microsoft ontworpen, in samenwerking met de Clinton Foundation, en is een ‘emmissions tracker tool’, met als belangrijkste doel het meten en verminderen van CO2-uitstoot.

Ook Microsoft kan volgens Matt Miszewski ‘niet blijven doen wat ze altijd gedaan hebben’, de toekomst van onze wereld is te belangrijk. Vandaar het project 2 Degrees – Carbon Accounting.

Het systeem is speciaal ontwikkeld voor steden om te helpen bij het meten, analyseren en vergelijken, zodat beslissingen genomen kunnen worden op basis van ‘real data’, in plaats van het ‘onderbuikgevoel’: You can’t change what you don’t measure! Alle gegevens worden beheerd in een afgeschermde en beveiligde omgeving. Steden kunnen kiezen welke gegevens ze publiceren en/of delen met anderen. Omdat de resultaten inzichtelijk kunnen worden gemaakt is het een goede tool voor transparantie, benchmarking en communicatie.

De tool is gratis (!), werkt op meeste browsers en wordt gehost in het Microsoft-datacenter. De data kan vanuit andere formaten geïmporteerd en geëxporteerd worden. Registratie voor het gebruik van deze tool kan, op uitnodiging, via www.projecttwodegrees.org.

Enkele dagen na Microsoft kondigde Cisco een vergelijkbaar initiatief EcoMap aan. Dit initiatief speelt meer in op een gedragsverandering.

 

Sharing is caring: