In november 2010 heb ik (via EMIM) gewerkt aan een project bij RLabs in Khayelitsah – een van de grootste townships in Kaapstad (Zuid-Afrika). Een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten. Het werken in een omgeving vol geweld, drugs en armoede en de impact van Rlabs in deze communities heeft grote indruk op mij gemaakt.

RLabs (Reconstructed Living Lab) is een non-profit organisatie met als visie: ” To impact, empower and reconstruct local and global communities through innovation.” In Kaapstad bereiken ze dit met innovatieve tools zoals JamiiX en andere sociale media. Waar sociale media voor ons een leuke ‘nice to have’ is, laat RLabs de impact zien die sociale media kan hebben. Het kan niet alleen levens veranderen, maar ook daadwerkelijk redden. “Social media can save lives”

We werkten onder meer met Clinton. Een van de vele voorbeelden die laat zien hoe RLabs levens om kan buigen. Zie deze video “From gangster to twitter”, waarin een interview met hem te zien is.

RLabs behoort wat mij betreft zeker tot “de generatie M”. De M staat in de eerste plaats voor Movement. En de 3 andere M’s: “They are doing Meaningful stuff that Matters the Most.” RLabs was een prachtig voorbeeld van een overduidelijke impact. Inspirerend!

NB 1. Bij ons project hebben het Canvas model ingezet om een (nieuw) business model te ontwerpen voor RLabs. In een apart blog heb ik hier meer over geschreven.

NB2. Marlon Parker, de oprichter van RLabs, was spreker bij TEDx Amsterdam

Sharing is caring: