Dit filmpje geeft een mooi beeld van het creëren van een beweging.

Het is ooit ergens spontaan gefilmd (zie het originele filmpje), werd vervolgens een hit op YouTube en een tijdje geleden heeft Derek Sivers de vertaling gemaakt naar leiderschap en verandering.

Vrij vertaald:  het begint allemaal bij 1 persoon, een leider die het lef heeft om de beweging te starten. Hij/zij laat ‘iets’ zien; iets simpels, iets dat gemakkelijk is om te kunnen volgen.

“A leader needs the guts to stand alone and look ridiculous. But what he’s doing is so simple, it’s almost instructional. This is key. You must be easy to follow! “

Vervolgens komt de eerste volger: een cruciale rol, want er is geen beweging zonder de eerste volger. De eerste volger laat in het openbaar zien hoe hij volgt. En de leider ziet hem als een gelijke: het gaat niet meer om de leider, het gaat over hen samen (meervoud).

De eerste volgeling is een ondergewaardeerde vorm van leiderschap. Het is de eerste volger die de ‘starter’ transformeert in een leider. Het is de eerste volger die van de vonk het vuur maakt. Het is de eerste volger die het lef heeft om zijn vrienden uit te nodigen om ook mee te doen.

De tweede volger is een volgend keerpunt: het is een bewijs de eerste heeft het goed gedaan. Dan komen er nog 2..of 3. En nu hebben we een momentum: een beweging! En dan gaat het snel: als meer mensen meedoen, is het immers niet meer riskant. Iedereen kan rustig aansluiten; zal niet belachelijk gemaakt worden, zal niet opvallen en zal deel van de in-crowd worden. Sterker nog, zoals in het laatste deel van het filmpje te zien is, als iedereen gaat meedoen is het uiteindelijk eerder belachelijk om niet mee te doen.

Een mooi voorbeeld van hoe een beweging wordt gemaakt. En een belangrijke sleutel: er is geen beweging zonder de eerste volger.

Sharing is caring: