Een “must read” voor alle managers, ondernemers en bestuurders: “De kunst van het heldere denken. 

In dit fascinerende boek beschrijft Rolf Dobelli 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten.

Dit boek gaat denkfouten, fouten die afwijken van ons rationele, logische en verstandige denken en handelen. Het gaat over aannames die we (onbewust) doen en die ons op het verkeerde been zetten. Over denkfouten die tot overtuigingen leiden die helemaal niet waar zijn, maar waar vanuit we wel handelen en beslissingen nemen. Met soms enorme gevolgen.

De 52 denkfouten worden beschreven in korte hoofdstukken, die gemakkelijk leesbaar zijn en niet zelden behoorlijk humoristisch. Naast meer bekende denkfouten zoals ‘groupthink’, (waarbij we ons gezonde verstand laten vervormen door groepsdruk) en ‘the authority bias’ (waarbij we stoppen met zelf nadenken in aanwezigheid van een autoriteit), beschrijft Dobelli nog 50 andere fouten. Fouten waar we meestal ons niet bewust van zijn, maar die we allemaal maken. Dat leidt tot lezen met een glimlach, verbazing (ja, wat bizar eigenlijk!) en het biedt verklaringen over het waarom dingen misgaan in business en projecten. Bijvoorbeeld denkfouten bij inhuren van experts, bij keuzes over investeringen, bij de neiging om alles te willen controleren of beïnvloeden en bij het inzetten van prikkels om gedrag van mensen te beïnvloeden. We houden onszelf voor de gek en laten ons leiden door foutieve aannames en illusies.

De manier waarop we denken werkte prima in de prehistorie, maar de afgelopen tienduizend jaar hebben we een wereld geschapen die we niet meer kunnen begrijpen en die veel geraffineerder en complexer is. En als de complexiteit toeneemt, komen onze denkfouten vaker voor en worden ze ernstiger.

Dit boek is echt een ‘must read’ voor alle managers. En ondernemers. En bestuurders. Een boek waar je werkelijk iets aan hebt en waar de neiging vervolgens groot is om er met anderen over te praten. De tips om het anders te doen zijn soms wat kort door de bocht en met alleen bewustwording ben je er nog niet, maar toch; alleen deze inzichten al zijn goud waard. Om je bewust te zijn van denkfouten in besluitvorming en te gebruiken als checklist* bij belangrijke besluiten waarbij de consequenties groot kunnen zijn.  Kortom: een aanrader om de valkuilen in ons denken te vermijden voordat ze tot grote schade leiden.

Dit boek is een uitgave van De Bezige Bij en is online onder meer te bestellen bij Managementboek en Bol.com.

*De auteur schrijft in het nawoord dat hij voor zichzelf een handzame checklist annex boomdiagram van deze denkfouten heeft ontworpen, die hij gebruikt bij het nemen van moeilijke beslissingen. Ik hoop dat hij deze ook nog eens beschikbaar stelt?

Sharing is caring: