Weconomics staat voor de wij-economie. 

Dit boek is geschreven door Paul Bessems en is onderdeel van het Weconomics programma.
My thoughts…

De boodschap in dit boek is een belangrijke. Onze welvaartmachine is toe aan vervanging. We kunnen niet blijven doen wat we altijd al deden. We moeten afscheid nemen van ‘eerst ik en dan de rest’. Het systeem werkt niet meer.

Weconomics is een organisatiemodel dat mensen bindt en organisaties productiever, flexibeler en innovatiever maakt. Dit boek geeft hierover diepe inzichten. De eerste hoofdstukken geven een overtuigende onderbouwing van het waarom; waarom er iets zou moeten veranderen. Paul geeft zes interessante perspectieven om te kijken naar de organisatie van ons werk, economie en welvaart.
Vervolgens beschrijft hij denkkaders in de vorm van 20 basisfundamenten en 10 opdrachten om Weconomics te realiseren. Hij gaat in op de verschillende rollen die in een Weconomics community aanwezig zijn, op de uitgangspunten van een infrastructuur voor gedeelde informatienetwerken en communities en domeinen. Vervolgens beschrijft hij mogelijke hulpmiddelen en instrumenten, zoals social media, crowdsourcing, cloud en bring your own device. Aan het einde van het boek maakt hij de sprong naar de transitie: naar modern organiseren.

In het laatste hoofdstuk worden meer concretere voorbeelden gegeven van dingen die je kunt doen. De rest van het boek is meer gericht op denkkaders en theorie. Dit maakt dat het geheel soms aanvoelt als een studieboek of thesis. Uitgebreide theoretische onderbouwingen; er is duidelijk grondig en gedegen onderzoek gedaan. Paul geeft dit zelf ook al aan; dit boek is meer een soort afstudeerverslag van een van de hoofdpersonen uit zijn eerste managementroman. Het is een gestructureerd non-fictieboek, met brede en diepe analyse.

Het boek zou gericht zijn op ‘de eindgebruiker’ en geeft zeker inzichten, maar zal in deze vorm minder inspireren en aanzetten tot actie. Voor mensen die vooral op zoek zijn naar concrete handvatten om hun werk en vrije tijd slimmer te organiseren zou ik dit boek dan ook niet direct aanraden. Aan het einde van het boek is een alinea opgenomen over wat je zelf kan doen. Onder het mom ‘we moeten beïnvloeden wat we kunnen beïnvloeden’ kun je zelf allerlei kleine dingen doen, maar deze worden maar heel beperkt concreet benoemt. (NB. De ondertitel (hoe overleef je als informatiewerker de 21e eeuw?) vind ik persoonlijk niet zo passend. En minder aansprekend, want hoeveel mensen zouden zich Informatiewerker voelen?)

Het is ook niet direct een boek voor mensen die al overtuigd zijn dat er iets moet veranderen. Kunnen komt na willen. Dit boek draagt bij aan willen. Voor mensen die al willen, biedt dit boek te weinig om te kunnen. Maar, het boek is zeker wel een aanrader voor mensen die denken dat het goed is zoals het is. En nog niet willen. En ik denk dat met name aan leidinggevenden, managers, bestuurders. De boodschap is belangrijk: we kunnen nu eenmaal niet blijven doen wat we altijd al deden. Het systeem werkt niet meer. We moeten afscheid nemen van ‘eerst ik en dan de rest’. Zoals de laatste zin in het boek het aangeeft:
The More you know The More you care.
En zo is het.

Dus, voor iedereen die denkt dat we niets hoeven te veranderen aan onze welvaartsmachine…een must read!

Dit boek is onder meer te koop bij Managementboek en Bol.

Meer informatie over het Weconomics programma is hier te vinden.

Sharing is caring: