Theory U: Leading from the Future as it Emerges.

Dit boek van Otto C. Schamer las ik al enige tijd geleden, maar heb er nooit een blog over geschreven. Niet omdat de theorie niet aansprekend is – integendeel! De reden is dat dit boek op een manier geschreven is die minder toegankelijk is en zelfs irritatie op kan roepen – onder meer vanwege de ‘mystieke lading’ en het abstracte taalgebruik. Daarom is het lastig om dit boek aan te bevelen: ik heb me werkelijk door de meer dan vijfhonderd (!) pagina’s heen moeten worstelen. Bijzonder jammer, want deze theorie biedt een mooie benadering om in een relatief korte tijd tot wezenlijke oplossingen te komen voor complexe problemen. In mijn Plan B is theorie U uiteindelijk dan ook een wezenlijk onderdeel geworden.

De reden waarom ik deze blog nu toch schrijf is omdat Eva van Wijngaarden van CLTR | Culture in Control mij via Twitter wees op een management summary die zij hebben geschreven. Wat mij betreft is het ze bijzonder goed gelukt om het verhaal op een heldere manier te beschrijven, zodat de boodschap van Scharmer voor iedereen meer toegankelijk kan worden. Vandaar dan toch deze blog.

De kern van U theorie van Scharmer is dat organisaties in onze snel veranderende wereld steeds meer geconfronteerd worden met problemen waarbij de oplossing niet meer te vinden is in [wat we doen], of [hoe we dingen doen], maar in onze identiteit: [wie we zijn].

Het U-Proces bestaat uit verschillende fasen, waarbij het kritieke moment plaatsvindt op het moment dat oude ideeën, ervaringen en overtuigingen uit het bekende verleden worden losgelaten, zodat er ruimte is voor het nieuwe; voor mogelijkheden die passen bij de steeds veranderende context.

Nieuwsgierig naar de theorie en wat dit voor je kan betekenen? Dan kan ik de samenvatting van CLTR | Culture in Control absoluut aanraden. Als je echt in de praktijk aan de slag wilt met deze theorie, is uiteraard wel iets meer nodig. Het boek lezen en ervaren is een goede start. Dit boek is ondermeer te bestellen bij Managementboek.nl: de Nederlandse versie, de Engelse versie.

Ook via Plan B maak je kennis met Theorie U – op een toegankelijke manier. Vragen? Contact met mij opnemen kan natuurlijk altijd. Met alle plezier!

Sharing is caring: