De zomer is in volle gang. En dat betekent voor veel mensen: tijd om te lezen! Daarom twee blogs (copy-paste van mijn nieuwsbrief) met leestips waar je iets aan hebt. Dit is deel I met mooie, leuke en/of bijzondere boeken om je te inspireren en te laten verwonderen deze zomer. Heb je (net als ik) geen vakantie, dan hoop ik dat je je met deze leestips tijdens lange zomeravonden laat meenemen in andere werelden met nieuwe inzichten.

Happy reading!

Must read

De kunst van het heldere denken
In dit fascinerende boek beschrijft Rolf Dobelli 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten. Korte hoofdstukken, gemakkelijk leesbaar en behoorlijk humoristisch. Lezen met een glimlach en verbazing (ja, wat bizar eigenlijk!), om er vervolgens met anderen lang over na te praten. Meer weten.

Begin met het waarom/Start with why
Mijn favoriete boek van dit jaar, die op mij enorme indruk heeft gemaakt. Van Simon Sinek. Beginnen met het waarom helpt om jezelf en de mensen om je heen te inspireren. Zie ook het bijbehorende filmpje waar ik al eerder over schreef: How great leaders inspire action. Kijk en lees.

Mind over Matter (NL)
Een Engelse titel, maar ‘gewoon’ in het Nederlands geschreven. Van Sander Tideman. Een inspirerend boek over het meenemen van de menselijke factor in de economie. Nodig! Meer weten.

Business Model Generation (NL/Eng)
Mooi vormgegeven, snel, simpel en in een visueel formaat. Direct toepasbaar voor iedereen die zijn/haar ‘business’ (wat dat ook mag zijn) wil vernieuwen. Ik gebruik het canvas regelmatig in workshops, in combinatie met Plan B – werkt geweldig! Meer weten.

Om je creativiteit een boost te geven

Omdenken
Dit boekje heb ik al eerder genoemd, maar het blijft leuk. Klein, praktisch, mooi vormgegeven en vol humor. Om door te bladeren, ideeën op te doen of om je creativiteit te prikkelen. Meer weten

Creativity Today (Eng)
Mooi boek over creativiteit en hoe je dit in je werk/organisatie kunt toepassen. Geen losse flodders, maar het echte werk. Waar je vervolgens ook echt iets mee kan. Van Plan B ‘booster’ Ramon Vullings. Aanrader! Meer weten.

A Technique for producing Ideas (Eng)
Mini boekje van 48 pagina’s. Voor als je ideeen wilt genereren: vol inzichten en technieken die je direct kunt toepassen. Blijft een favoriet. Meer weten.

Steal like an artist (Eng)
Boekje over 10 “Things Nobody Told You About Being Creative.” Prachtig vormgegeven en geillustreerd. Vol anekdotes en praktische tips. Meer weten.

Gewoon mooi

Information is beautiful
Een prachtig boek met visualisaties van allerlei feiten, data, ideeën, issues, thema’s, statistieken en vragen. Ik heb nog niemand ontmoet die dit boek niet interessant vond. Echt waar. Meer weten.

De kunst van leiderschap in tijden van verandering
Een origineel en inspirerend boek waarin de auteur vele kunstwerken verbindt met de meest essentiele dilemma’s waar leiders vandaag mee worstelen. Weer eens wat anders – mooie invalshoek. Meer weten.

Over kennismanagement & informatiemanagement

30 knelpunten kennis- en informatiemanagement
Mijn laatste en snelst geschreven blog ooit, maar ook het meeste ‘shares’ in een paar uur (soms begrijp ik er echt niets van…). Hier zijn ze dan: 30 knelpunten van kennis- en informatiemanagement (aanvullingen zijn meer dan welkom!) Lezen.

Interview: kennismanagement anno nu
Henk Verbooij van IK magazine interviewde mij over kennismanagement anno nu. Tja…? Ik vind er nogal wat van. Dit zijn mijn gedachten. Lezen.

“Help, kennis wordt niet gedeeld. En nu?”
Artikel over hoe het komt dat kennis niet gedeeld wordt, en wat je er aan kunt doen (5 tips). Voor als je ‘m gemist hebt. Lezen.

 

Sharing is caring: